Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, dit is ook een favoriete bezigheid van kinderen. Tijdens de basisschoolperiode leren ze veel nieuwe vaardigheden zoals fietsen, zwemmen en schrijven. Bij de meeste kinderen gaat het aanleren hiervan vanzelf. Soms vinden kinderen het moeilijk om bepaalde activiteiten goed uit te voeren, hoe hard ze hun best ook doen. In dat geval kan de kinderoefentherapeut hulp bieden!


Kinderoefentherapie

Kinderoefentherapie

Wat is kinderoefentherapie?

Kinderoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie. Een kinderoefentherapeut behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar met motorische problemen wanneer deze een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van het kind. Hierbij kan gedacht worden aan: niet goed meekomen tijdens de gymles, het buitenspelen maar ook aan moeite met kleuren en schrijven. De kinderoefentherapeut sluit tijdens de behandeling aan bij de activiteiten waar het kind moeite mee heeft. Spel en plezier in bewegen staan tijdens een kinderoefentherapeutische behandeling op de voorgrond!

Onderzoek en behandeling

Na aanmelding bij een kinderoefentherapeut wordt aan het kind en de ouders/verzorgers gevraagd met welke activiteiten het kind moeite heeft. Vervolgens wordt het motorisch functioneren van het kind onderzocht. Op basis van de hulpvraag en het motorisch onderzoek stelt de kinderoefentherapeut een behandeldoel en behandelplan op. Het verslag wordt met de ouders besproken zodat het voor hen duidelijk wordt op welke manier aan de hulpvraag gewerkt kan worden.

Tijdens de behandeling oefent de kinderoefentherapeut samen met het kind de verschillende onderdelen uit het behandelplan. Dit gebeurt altijd spelenderwijs waardoor het kind (weer) plezier heeft in bewegen. Aan ouders kan worden gevraagd om thuis bepaalde spelactiviteiten te herhalen. Gedurende de behandelperiode wordt het motorische functioneren van het kind regelmatig geëvalueerd met de ouders/verzorgers en betrokkenen.

Tabletnek, iPad-schouders & gameboyrug

Steeds meer kinderen krijgen last van hoofdpijn of pijn aan de nek, schouders en rug. Vanaf jonge leeftijd brengen zij de dag zittend door in een verkeerde houding, ook op school. Ze zitten scheef of onderuitgezakt met hun hoofd naar voren gebogen tijdens het schrijven of het gebruik van tablet of smartphone. Dit heeft een grote impact op de nekspieren. Een hoofd wat normaal 5 kilogram weegt, weegt met de kin op de borst wel 27 kilogram. De nekspieren zijn erg kwetsbaar en kunnen dit gewicht niet dragen. Hierdoor ontstaan er lichamelijke klachten. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een kromme, vergroeide wervelkolom.

Kinderoefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van dit soort klachten. Tijdens de behandelingen wordt spelenderwijs gewerkt aan vermindering van de klachten. Kinderen krijgen stap voor stap de juiste lichaamshouding aangeleerd. Daarnaast krijgen kinderen en ouders praktische tips mee.

Verwijzing nodig?

Voor kinderen t/m 3 jaar is een verwijsbrief noodzakelijk, en ook bij kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand. In andere gevallen kunt u direct, zonder verwijzing, bij ons terecht. U hoeft dus niet eerst langs een huisarts of medisch specialist om een verwijsbrief te vragen.