Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en je dagelijks functioneren. Daarbij hoort ook een goede slaaphouding. Een verkeerde slaap­houding kan namelijk leiden tot klachten aan de rug, schouders, nek en/of hoofd. Maar hoe ontstaan die klachten eigenlijk? En hoe kun je zorgen voor een goede slaap­houding?


Verkeerde slaaphouding: De stabiele zijligging

Verkeerde slaaphoudingen

Er zijn grofweg drie verkeerde slaaphoudingen die kunnen leiden tot klachten:

Stabiele zijligging. Dit is voor de meesten de favoriete slaap­houding: De romp half gedraaid en het bovenste been naar voren. Daarbij ontstaat spanning in de nek, tussen de schouder­bladen en in de lage rug. En juist die langdurige spanning leidt tot (pijn)klachten.

Buikligging. Bij de buikligging is het hoofd ver opzij gedraaid. Dit is erg belastend voor de nek en kan leiden tot ernstige nek- en hoofdpijn­klachten.

Rugligging. Bij de rugligging kan het hoofd gemakkelijk naar links of naar rechts draaien. Dit gebeurt regelmatig omdat het hoofd nergens tegenaan steunt als je op je rug ligt. Als het hoofd opzij gedraaid ligt, ‘hangt’ het als het ware aan de nek en dat is belastend voor de banden, gewrichten en tussen­wervel­­schijven.

Goede slaaphouding met de juiste kussens

Goede slaaphouding

De beste slaaphouding is de zijligging met beide benen bovenop elkaar. Daarbij is de spanning in de rug en nek minimaal. Hierbij moet wel goed gelet worden op het doordraaien naar de "foute" stabiele zijligging. De oplossing is simpel maar effectief: Gebruik een goed hoofd­kussen én een lichaams­kussen. Daarmee zorg je ervoor dat je steeds in de goede slaaphouding ligt.

Goede kussens met korting!

Wij hebben al meer dan 10 jaar goede ervaringen met de kussens van Ligwijzer: Het Hi4 Deluxe hoofdkussen en het Mikoala lichaams­kussen. Deze zijn speciaal ontworpen door een fysiotherapeut en bewegings­wetenschapper. Onze patiënten zijn er erg tevreden mee.

Ook interesse? Je kunt een afspraak met ons maken voor advies en het gratis lenen van demonstratie­kussens. Maar je kunt beide kussens ook direct met 15% korting bestellen (inclusief 6 weken proef­slapen) met onze kortings­code NL4C7-A6D46-9E4A9. Als je op de onder­staande knop drukt, dan wordt de kortingscode automatisch toegepast in de webshop van Ligwijzer.

Bestel kussens met korting