Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, waarbij de arts geen medische oorzaak kan vinden. Er is dus geen ziekte of aandoening die de oorzaak is van je klachten.
Soms was er wel een ziekte, maar blijven de klachten bestaan terwijl de ziekte al over is. Toch ervaar je échte lichamelijke klachten. Je verzint het niet en de klachten gaan niet vanzelf over.

Symptomen en klachten

Psychosomatische klachten kunnen ontstaan door spanning en stress. Je kunt last hebben van meerdere lichamelijke klachten tegelijker­tijd, zoals:

 hoofdpijn
 buikpijn
 spierpijn
 snel geïrriteerd
 slaapproblemen
 vermoeidheid overdag
 angstklachten
 ademhalingsproblemen

Oefentherapie helpt!

De oefentherapeut helpt je lichaam en geest weer goed met elkaar in evenwicht te brengen. Je leert de signalen van je lichaam te herkennen en krijgt hulp om op een gezonde manier met spanning en stress om te gaan.

Behandeling

Je gaat samen met de oefentherapeut eerst op zoek naar de oorzaak van je psychosomatische klachten. De oefentherapeut neemt tijdens de intake jouw persoonlijke situatie door. Je bespreekt je hulpvraag en klachten en het effect hiervan op je dagelijkse leven. De oefentherapeut doet als het nodig is ook een lichamelijk onderzoek en kijkt naar je houding en manier van bewegen.

Tijdens de behandeling werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan.

Geen verwijzing nodig

Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.