Oefentherapie bij Rugpijn

Oefentherapie bij Rugpijn

Lage rugklachten

Bukken, tillen, zitten, lopen … we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij u klachten krijgt. Het schiet weer eens in uw rug. Hoe vaak denkt u niet: ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weg’. Intussen blijven de klachten steeds weer terugkomen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.

Mogelijke oorzaken

Vrijwel alle volwassenen krijgen ooit last van rugklachten. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een:
hernia
vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis)
ingezakte wervel door osteoporose
verandering in de tussenwervelschijf door artrose
chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew

In de meeste gevallen is de oorzaak van de klachten echter niet duidelijk. Vaak speelt overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol bij het ontstaan en aanhouden van de klachten.

Vicieuze cirkel

Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. Door een pijnlijke of stijve rug gaat u anders bewegen. Hierdoor raakt het systeem van spieren, botten en gewrichten uit balans. Ook kan de pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon of stemming negatief beïnvloeden. U belandt in een vicieuze cirkel, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. De oefentherapeut kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Behandeling op maat

Oefentherapeuten zijn experts in houding en beweging. Onder onze begeleiding werkt u aan de balans tussen spanning en ontspanning en brengt u het lichaam in goede conditie. Daarbij wordt uitgegaan van uw individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. De houdings- en bewegingscorrecties worden geïntegreerd in het dagelijks leven: thuis, op het werk en in de vrije tijd. Wij maken u bewust van uw houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kunt u klachten verminderen en voorkomen.

Gezond bewegen kun je leren

U leert hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren. Uw rug wordt sterker en de klachten nemen af. Ook leert u hoe u kunt voorkomen dat uw klachten terugkeren. Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie. Dus u krijgt oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen gericht op in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel uw werkomgeving (hoogte stoel en bureau), uw thuissituatie (stofzuigen, strijken), als uw hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. U gaat op een gezondere manier bewegen en kunt weer optimaal functioneren in al uw dagelijkse activiteiten.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan u naar de oefentherapeut verwijzen. Maar u kunt ook direct –zonder verwijzing– bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket; informeer bij uw zorgverzekeraar of raadpleeg uw polis.  Meer over vergoedingen