Incontinentieklachten
Het begint vaak met een ‘klein ongemak’. Je verliest een paar druppels urine. Gewoon als je lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl je aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kun je je onzeker gaan voelen. Misschien ga je wat minder vaak de deur uit of stop je met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen met oefentherapie.
Urine-incontinentie
Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie, meestal op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem.
De twee belangrijkste vormen van urine-incontinentie zijn:
1. Inspannings-incontinentie, ook wel stress-incontinentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, zoals hoesten, lachen, tillen of sporten. Door de angst om urine te verliezen ben je geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan.
2. Aandrang-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd (urge betekent aandrang). Hierbij voel je vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Ga je vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. Je krijgt steeds sneller het gevoel dat je moet plassen.
Oefentherapie helpt!
De oefentherapeut geeft je informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. Je leert begrijpen waarom je urine verliest. Je oefentherapeut begeleidt en traint je vervolgens je bekkenbodemspieren bewust te voelen, door deze aan te spannen of juist te ontspannen. Tot slot krijg je advies over een gunstige toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas. Hiermee kun je adequaat reageren op je klacht, zodat deze vermindert of zelfs verdwijnt.
Geen verwijzing nodig
Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.
Vergoeding door zorgverzekering
Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.