Aandrangincontinentie

Behandeling incontinentie door versterken bekkenbodemspieren

Incontinentieklachten

Het begint vaak met een ‘klein ongemak’. U verliest een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kunt u zich onzeker gaan voelen. Misschien gaat u wat minder vaak de deur uit of stopt u met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen met oefentherapie.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. De hoeveelheid urine­­verlies kan bij iedereen verschillen. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie, meestal op hogere leeftijd en/of na een prostaat­probleem.

De twee belangrijkste vormen van urine-incontinentie zijn:

1. Inspannings-­incontinentie, ook wel stress­-incontinentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodem­­spieren kan ongewild urine­verlies optreden bij inspanning, zoals hoesten, lachen, tillen of sporten. Door de angst om urine te verliezen bent u geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan.

2. Aandrang­-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd (urge betekent aandrang). Hierbij voelt u vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Gaat u vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt steeds sneller het gevoel dat u moet plassen.

Oefentherapie helpt!

De oefentherapeut geeft u informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodem­­spieren. U leert begrijpen waarom u urine verliest. Uw oefentherapeut begeleidt en traint u vervolgens uw bekkenbodem­­spieren bewust te voelen, door deze aan te spannen of juist te ontspannen. De oefentherapeut adviseert over een gunstige toilet­­houding, de juiste plas­techniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas. Hiermee kunt u adequaat reageren op uw klacht, zodat deze vermindert of zelfs verdwijnt.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan u naar de oefentherapeut verwijzen. Maar u kunt ook direct –zonder verwijzing– bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket; informeer bij uw zorgverzekeraar of raadpleeg uw polis.