Spanningshoofdpijn door stress

Oefentherapie bij spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor. Meestal gaat het vanzelf weer weg. Soms is hoofdpijn echter zo erg dat normaal functioneren bijna onmogelijk is. De hoofdpijn blijft terugkomen of wordt zelfs chronisch. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waarvan migraine en spannings­­­hoofdpijn het meest bekend zijn. Spannings­­­hoofdpijn is goed te behandelen met oefentherapie.

Symptomen en oorzaken

Het kenmerkende van spannings­­­hoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. De oorzaak van spannings­­­hoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spier­­­spanning kan worden veroorzaakt door:
  Stress
  Verkeerde houding
  Slaapproblemen

Oefentherapie helpt!

Oefentherapeuten zijn experts in houding en beweging. Onder onze begeleiding werk je aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. Wij maken je tevens bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot je klachten.

Stap 1: Ontspannen en verbeteren houding

Eerst leer je het verschil tussen (spier)spanning en ontspanning. De doorbloeding van de overmatig gespannen spieren wordt bevorderd door de spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Omdat stress een negatieve invloed op de hoofdpijn heeft, leer je hoe je op lichaams­­signalen kan reageren en hoe je het beste met stress kunt omgaan. Ook het aanleren van een gunstig adem­­patroon een een gezonde houding zijn hierbij van belang, met accent op de stand van de schouders en hoofd en de strekking van wervel­­kolom en nek. Tot slot worden er spier­­versterkende oefeningen gedaan: De spieren die zorgen voor de gunstige houding moeten versterkt worden, zodat de over­­belaste spieren meer kunnen ontspannen.

Stap 2: Toepassen in je dagelijks leven

Als de spierbalans verbeterd is en je een minder belastende houding eigen hebt gemaakt, wordt de aandacht gericht op je beweging­­s­patroon in het dagelijks leven. Het is immers belangrijk dat je bewust bent en blijft van spanning en ontspanning en dat je je spieren niet meer belast dan nodig is. Bewegings­­­oefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op je persoonlijke situatie. Oefeningen, houdings- en bewegings­­­adviezen die je krijgt, zijn gemakkelijk te integreren in je dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk.

Geen verwijzing nodig

Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.