Een fijner leven met een betere ademhaling

Verbetering van de ademtechniek

Ademhalingsklachten

Ademen doen we onbewust. Het is iets waar we nooit bij stilstaan. Tenzij je klachten krijgt en de ademhaling niet goed verloopt. Hyper­ventilatie, duizeligheid, hart­kloppingen, tintelingen of benauwdheid kunnen optreden. De klachten gaan je dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor je klachten.

Mogelijke oorzaken en gevolgen

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Door diverse oorzaken, zoals benauwdheid door allergie, astma, COPD, longafwijkingen zoals emfyseem, stress of pijnklachten, kan de ademhaling minder goed verlopen. Het lichaam raakt hierdoor uit balans. Duurt deze situatie te lang, dan loop je het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor je niet meer optimaal kan functioneren. De oefentherapeut kan je helpen een dergelijke situatie te doorbreken of zelfs te voorkomen.

Behandeling algemeen

Samen met de oefentherapeut ga je op zoek naar de oorzaak van je ademhalings­klachten. Je krijgt inzicht in welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van ademhalings­klachten en hoe je lichaam daarop reageert. Je leert hierdoor de klachten beter te begrijpen. Vervolgens ga je onder begeleiding van je oefentherapeut aan de slag met verbetering van je ademhalings­techniek en het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning in je lichaam.

Behandeling bij hyperventilatie

Bij hyperventilatie adem je te snel of te diep. Het ontstaat door angst en spanning, vaak zonder dat je het zelf beseft. Oefentherapie is met name gericht op:
   Inzicht geven in oorzaken en symptomen,
   Verbeteren ademtechniek door ademhalings­oefeningen,
   Verminderen spanning door ontspannings­oefeningen,
   Aanleren technieken om hyperventilatie te stoppen.

Behandeling bij COPD en astma

COPD en astma zijn longziekten die benauwdheid veroorzaken. Je raakt hierdoor snel kortademig en vermoeid, wat in het dagelijks leven tot beperkingen leidt. Oefentherapie is onder andere gericht op:
   Inzicht geven in oorzaken en symptomen,
   Wegnemen van angst rond benauwdheid,
   Verbeteren ademtechniek,
   Verbeteren conditie,
   Verbeteren spierkracht,
   Verbeteren hoesttechniek,
   Verbeteren inhalatietechniek van medicijnen,
   Verbeteren functioneren in dagelijks leven.

Geen verwijzing nodig

Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.