Bekkenoefentherapie helpt bij bekkenklachten en bekkenbodemproblematiek. Voorbeelden hiervan zijn incontinentie en bekkenpijn tijdens de zwangerschap. De behandeling richt zich op het leren aanspannen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Ook worden houdings- en bewegingsadviezen en toiletadviezen gegeven.


Bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie

De bekkenbodem

De bekkenbodemspieren zijn belangrijk bij het plassen en ontlasten en bij het kunnen ophouden van urine of ontlasting. Soms zijn deze spieren te gespannen of juist te zwak, of ze reageren niet op het juiste moment. Een goede werking van de bekkenbodemspieren wordt mede bepaald door het goed functioneren van het bekken en de spieren rondom het bekken.

Voor wie?

Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen terecht bij de bekkenoefentherapeut. Bekkenoefentherapie is met name geschikt bij de volgende klachten:
   Ongewild verlies van urine of ontlasting,
   Vaak niet te onderdrukken aandrang om te plassen,
   Obstipatie,
   Pijn bij vrijen of genitale pijn,
   Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen,
   Pijn in lage rug, stuitje, billen, schaambeen, heupen, liezen,
   Vrouwen met rug- of bekkenklachten bij zwangerschap.

De behandeling

U leert eerst over de locatie en functie van de bekkenbodem. Afhankelijk van de klachten en oorzaak leert u vervolgens de spieren rond het bekken te herkennen en beter te gebruiken, en u krijgt toiletadviezen. Door het doen van oefeningen worden de bekkenbodem en omliggende spieren weer een samenwerkend geheel. Ook is de behandeling vaak gericht op het verbeteren van de controle over het vullen en legen van blaas en darmen. Bij bekkenpijn of lage rugpijn wordt geleerd de spieren rondom bekken en rug optimaal te laten werken. Tot slot leert u de bekkenbodemspieren, het bekken en de rug goed te gebruiken bij alle dagelijkse houdingen en bewegingen. Meer over incontinentie

Bekkenpijn bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in uw lichaam. Mede door deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken. De bekkenoefentherapeut kan helpen om bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap te verminderen.  Lees verder