Artrose van de knie

Oefentherapie bij artrose

Artrose

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. Je hebt last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Met oefentherapie werk je aan vermindering van de klachten en leert je omgaan met de pijn en stijfheid.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkelig. Men spreekt ook wel van 'gewrichts­slijtage'. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup, knie, nek, onderrug en handen.

Symptomen en klachten

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen.

Artrose en bewegen

Beweging stimuleert de voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als je regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien krijg je meer zelfvertrouwen. Goede bewegings­activiteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Oefentherapie helpt!

Met oefentherapie leer je oefeningen om de artrose-klachten te verminderen. Je leert op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan. De oefentherapeut begeleidt je in het vinden van een evenwicht tussen wat je doet (belasting) en wat je lichaam aankan (belastbaarheid). Je leert optimaal gebruik te maken van je eigen mogelijkheden, zodat je ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.

Behandeling

Het is van groot belang dat je blijft bewegen en dat je probeert je activiteiten gaandeweg weer op te bouwen. De oefentherapeut geeft je daarbij een stevige ondersteuning binnen je eigen grenzen. Waar nodig zoekt de oefentherapeut samen met jou actief naar oplossingen.

De behandeling is breed en bestaat uit praktische oefeningen en voorlichting/advies:
   Wat is artrose en wat kun je zelf doen,
   Welke manier van bewegen is voor jou het best,
   Vergroten beweeglijkheid van heup/knie,
   Versterken spieren rondom heup/knie,
   Verbeteren coördinatie van heup/knie,
   Verbeteren conditie,
   Leren ontspannen om de pijn beter te verdragen,
   Goed leren omgaan met (loop)hulpmiddelen.

Operatie?

Soms is een operatie nodig. Als de artrose een operatie onvermijdelijk maakt, kan de oefentherapeut je steun geven bij de voorbereiding:
   Goed leren omgaan met pijnlijke heup/knie,
   Goed leren omgaan met (loop)hulpmiddelen,
   Info over (on)mogelijkheden in houding en beweging na de operatie.

Vergoeding en verwijzing

Bij artrose in de knie- en heupgewrichten krijg je maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Vanaf de 13e behandeling wordt het vergoed uit je aanvullende verzekering, mits je die hebt.

Bij artrose in overige gewrichten kun je zonder verwijzing bij ons terecht. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.