Artrose van de knie

Oefentherapie bij artrose

Artrose

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. U heeft last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Met oefentherapie werkt u aan vermindering van de klachten en leert u omgaan met de pijn en stijfheid.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkelig. Men spreekt ook wel van 'gewrichts­slijtage'. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup, knie, nek, onderrug en handen.

Symptomen en klachten

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen.

Artrose en bewegen

Beweging stimuleert de voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien krijgt u meer zelfvertrouwen. Goede bewegings­activiteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Oefentherapie helpt!

Met oefentherapie leert u oefeningen om de artrose-klachten te verminderen. U leert op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan. De oefentherapeut begeleidt u in het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid). U leert optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden, zodat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.

Behandeling

Het is van groot belang dat u blijft bewegen en dat u probeert uw activiteiten gaandeweg weer op te bouwen. De oefentherapeut geeft u daarbij een stevige ondersteuning binnen uw eigen grenzen. Waar nodig zoekt de oefentherapeut samen met u actief naar oplossingen.

De behandeling is breed en bestaat uit praktische oefeningen en voorlichting/advies:
   Wat is artrose en wat kunt u zelf doen,
   Welke manier van bewegen is voor u het best,
   Vergroten beweeglijkheid van heup/knie,
   Versterken spieren rondom heup/knie,
   Verbeteren coördinatie van heup/knie,
   Verbeteren conditie,
   Leren ontspannen om de pijn beter te verdragen,
   Goed leren omgaan met (loop)hulpmiddelen.

Operatie?

Soms is een operatie nodig. Als de artrose een operatie onvermijdelijk maakt, kan de oefentherapeut u steun geven bij de voorbereiding:
   Goed leren omgaan met pijnlijke heup/knie,
   Goed leren omgaan met (loop)hulpmiddelen,
   Info over (on)mogelijkheden in houding en beweging na de operatie.

Vergoeding en verwijzing

Bij artrose in de knie- en heupgewrichten krijgt u maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering. U heeft dan wel een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Vanaf de 13e behandeling wordt het vergoed uit uw aanvullende verzekering.

Bij artrose in overige gewrichten kunt u direct –zonder verwijzing– bij ons terecht. Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket; informeer bij uw zorgverzekeraar of raadpleeg uw polis.