Illustratie ziekte van Bechterew

Bewegen bij ziekte van Bechterew

Ziekte van Bechterew

Bukken, tillen, zitten, lopen … we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. Je krijgt steeds meer last van pijn en stijfheid in de onderrug, en je bent vaak moe. Uiteindelijk blijkt het de ziekte van Bechterew te zijn. Oefentherapie kan dan helpen bij het soepel houden van je wervelkolom en het verminderen van de pijn.

Oorzaak en symptomen

De ziekte van Bechterew, ook wel 'axiale spondyloartritis' genoemd, is een reumatische aandoening. Daarbij worden de gewrichten van je wervel­kolom en bekken door ontstekingen aangetast. Soms ook je schouders, armen, knieën of enkels. Deze ontstekingen veroorzaken klachten zoals pijn en stijfheid maar kunnen ook leiden tot vermoeidheid, een verminderde conditie en verlies van spierkracht. Omdat de wervels op den duur vaak vergroeien, verstijft de wervelkolom. Dit beïnvloedt de houding en manier van bewegen, en daarmee alle dagelijkse activiteiten.

Oefentherapie helpt!

Een oefentherapeut is deskundig op het gebied van bewegen en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew. Een oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot je klachten. Ook krijg je inzicht in de reactie van je lichaam op pijn, stijfheid, overbelasting en spanningen. Zo leer je je klachten te begrijpen en er adequaat op te reageren, zodat ze verminderen of beter hanteerbaar worden.

Behandeling

Onder begeleiding van een oefentherapeut werk je aan verbetering van de beweeglijkheid van je wervelkolom, om te voorkomen dat je rug (verder) verstijft en krom groeit. Je leert je houding en manier van bewegen te verbeteren, zodat het lichaam minder belast wordt. Ook leer je je eigen mogelijk­heden en grenzen beter kennen. De oefeningen en bewegings­adviezen worden geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten.

Geen verwijzing nodig

Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.