Ziekte van Bechterew
Bukken, tillen, zitten, lopen … we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. U krijgt steeds meer last van pijn en stijfheid in de onderrug, en u bent vaak moe. Uiteindelijk blijkt het de ziekte van Bechterew te zijn. Oefentherapie kan dan helpen bij het soepel houden van uw wervelkolom en het verminderen van de pijn.
Oorzaak en symptomen
De ziekte van Bechterew, ook wel 'axiale spondyloartritis' genoemd, is een reumatische aandoening. Daarbij worden de gewrichten van uw wervelkolom en bekken door ontstekingen aangetast. Soms ook uw schouders, armen, knieën of enkels. Deze ontstekingen veroorzaken klachten zoals pijn en stijfheid maar kunnen ook leiden tot vermoeidheid, een verminderde conditie en verlies van spierkracht. Omdat de wervels op den duur vaak vergroeien, verstijft de wervelkolom. Dit beïnvloedt de houding en manier van bewegen, en daarmee alle dagelijkse activiteiten.
Oefentherapie helpt!
Een oefentherapeut is deskundig op het gebied van bewegen en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew. Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Ook geeft hij of zij u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, stijfheid, overbelasting en spanningen. Zo leert u uw klachten te begrijpen en er adequaat op te reageren, zodat ze verminderen of beter hanteerbaar worden.
Behandeling
Onder begeleiding van een oefentherapeut werkt aan verbetering van de beweeglijkheid van uw wervelkolom, om te voorkomen dat uw rug (verder) verstijft en krom groeit. U leert uw houding en manier van bewegen te verbeteren, zodat het lichaam minder belast wordt. Ook leert u uw eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. De oefeningen en bewegingsadviezen worden geïntegreerd in uw dagelijkse activiteiten. U leert gezonder te bewegen, thuis, tijdens hobby’s en op het werk. Zo kunt u zo optimaal mogelijk functioneren.
Zelf doen
Naast individuele begeleiding door een oefentherapeut, kunt u ook in groepsverband oefenen en aan uw conditie werken. Dit kan door deelname aan groepslessen of door sporten, zoals zwemmen, wandelen, fietsen of volleyballen. Wel is het belangrijk dat u hierbij uw grenzen respecteert: de eventuele extra pijn moet na enige uren weer afnemen.
Geen verwijzing nodig
Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan u naar de oefentherapeut verwijzen. Maar u kunt ook direct –zonder verwijzing– bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.
Vergoeding door zorgverzekering
Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket; informeer bij uw zorgverzekeraar of raadpleeg uw polis.