Hoe ziet een gezonde slaap eruit?
De slaapbehoefte van ieder mens varieert en niemand slaapt precies volgens ‘het boekje’. Maar recente wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat tussen de 7 tot 8 uur slaap gezond is met per nacht 4 of 5 slaapcycli van ongeveer 1,5 uur. Een gezonde nachtrust ziet er als volgt uit:
- Wakker: Het is normaal dat je enkele keren in de nacht kort wakker wordt.
- REM-slaap: Dit is de droomslaap waarbij je ogen snel bewegen, de hersen-, hart- en ademactiviteit hoog zijn en de spieren volledig ontspannen zijn. De REM-slaap is o.a. belangrijk voor mentaal herstel.
- Sluimerfase: Hier kun je nog makkelijk ontwaken, je lichaam en geest gaan ontspannen.
- Lichte slaap: Je kunt al moeilijker ontwaken, je hersenactiviteit vertraagt maar kent nog korte momenten van activiteit.
- Diepe slaap: Trage hersengolven, hersen-, hart- en ademactiviteit zijn op het laagste niveau, je ontwaakt moeilijk en bij ontwaken treedt desoriëntatie op. De diepe slaap is o.a. belangrijk voor lichamelijk herstel.
Slapeloosheid en mogelijke gevolgen
Wanneer je slecht slaapt of slaap tekortkomt, krijg je hier last van in je dagelijks functioneren. Omgekeerd word je nachtrust beïnvloed door je gevoel, denken, handelen en omgeving. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, overgewicht, Alzheimer, borstkanker, chronische pijn, angst, depressie en (verkeers)ongevallen.
Oefentherapie helpt!
Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. Een oefentherapeut helpt mensen door middel van bewustwording en gedragsverandering. Slaapproblemen worden behandeld als een onderdeel van je algemeen dagelijks functioneren en andere klachten die overdag een rol spelen.
Voor wie?
Zowel volwassenen als kinderen kunnen terecht bij de oefentherapeut voor met name de volgende problemen:
Slecht inslapen
Slecht doorslapen
Nachtelijk piekeren
Te vroeg wakker worden
Onvoldoende uitgerust voelen
Slaappillen verslaving
Apneu
Rusteloze benen (restless legs)
Slaapstoornissen (slaapwandelen, nachtmerries, enz.)
Behandeling
Tijdens de behandeling werken we aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel je dag als je nacht nemen we onder de loep. We doorbreken de vicieuze cirkels waarin je terecht bent komen bij slaapproblemen. De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:
Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Inzicht geven in slaapgedrag, voeding en beweging
Verminderen van tijd in bed (alleen voor slapen en vrijen)
Verbeteren van zelfbewustzijn en leren hoofd 'uitzetten'
Leren 'nee' zeggen, grenzen stellen en time management
Leren positief of neutraal te denken en handelen
Leren denken in oplossingen en doelen
Aanleren van een goede slaaphouding
Geen verwijzing nodig
Bij slaapproblemen kan je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts je naar de oefentherapeut verwijzen. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114. We vragen je in de week vóór je eerste afspraak een slaapdagboek bij te houden.
Vergoeding door zorgverzekering
Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.