Multiple Sclerose (MS)

Oefentherapie bij Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een aantasting van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak is onbekend, de gevolgen kunnen zich overal in het lichaam voordoen. Bij iedereen verloopt de ziekte anders. Ook de ernst van de verschijnselen varieert. Je kunt weinig tot geen klachten of wisselende klachten hebben, maar bijvoorbeeld ook blijvende klachten met functie­verlies. Helaas is de ziekte nog niet te genezen. Met oefentherapie kunnen klachten en symptomen wel worden verlicht.

Symptomen en klachten

De meest voorkomende klacht bij MS is ernstige, langdurige vermoeidheid. Andere typische verschijnselen zijn gerelateerd aan spieren: Toenemend krachts­verlies, spierspasmen en evenwichts­stoornissen. Ook kunnen sommige bewegingen pijnlijk worden. Tot slot kampen veel MS-patiënten met incontinentie.

Oefentherapie helpt!

De oefentherapeut leert u anders met uw energie om te gaan en laat u binnen uw grenzen en onder begeleiding bewegen. Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan de houding; een goede houding geeft een betere balans en beter evenwicht. Samen met u zoekt de oefentherapeut naar geschikte oplossingen, niet alleen op het vlak van bewegings­mogelijkheden maar ook in de aanpassingen in huis en op het werk. Dat gaat eventueel in samenwerking met een ergotherapeut.

Behandeling

De behandeling bij de oefentherapeut kan bijvoorbeeld zijn gericht zijn op:
   Beweeglijk houden van de gewrichten,
   Verbeteren/behouden van de spierkracht,
   Loop- en balanstraining,
   Pijnbestrijding,
   Ontspanning,
   Optimaliseren van de ademhaling,
   Verbetering van de conditie,
   Verbeteren van houding en beweging,
   Bevorderen zelfstandigheid in het dagelijks leven,
   Adviezen over hulpmiddelen.

Er wordt een oefenschema opgesteld en er worden houdings- en bewegings­adviezen meegegeven, waar u thuis zelf mee aan de slag kan. Op verwijzing van arts of specialist kan de oefentherapeut ook aan huis behandelen.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts of medisch specialist kan u naar de oefentherapeut verwijzen. Maar u kunt ook direct –zonder verwijzing– bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket; informeer bij uw zorgverzekeraar of raadpleeg uw polis.

Vanaf de 21e behandeling wordt oefentherapie vergoed uit de basisverzekering, aangezien MS is opgenomen in de chronische lijst. Een verwijsbrief van uw medisch specialist is dan wel noodzakelijk.