Multiple Sclerose (MS)

Oefentherapie bij Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een aantasting van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak is onbekend, de gevolgen kunnen zich overal in het lichaam voordoen. Bij iedereen verloopt de ziekte anders. Ook de ernst van de verschijnselen varieert. Je kunt weinig tot geen klachten of wisselende klachten hebben, maar bijvoorbeeld ook blijvende klachten met functie­verlies. Helaas is de ziekte nog niet te genezen. Met oefentherapie kunnen klachten en symptomen wel worden verlicht.

Symptomen en klachten

De meest voorkomende klacht bij MS is ernstige, langdurige vermoeidheid. Andere typische verschijnselen zijn gerelateerd aan spieren: Toenemend krachts­verlies, spier­spasmen en evenwichts­stoornissen. Ook kunnen sommige bewegingen pijnlijk worden. Tot slot kampen veel MS-patiënten met incontinentie.

Oefentherapie helpt!

De oefentherapeut leert je anders met je energie om te gaan en laat je binnen je grenzen en onder begeleiding bewegen. Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan de houding; een goede houding geeft een betere balans en beter evenwicht. Samen met jou zoekt de oefentherapeut naar geschikte oplossingen, niet alleen op het vlak van bewegings­mogelijkheden maar ook in de aanpassingen in huis en op het werk. Dat gaat eventueel in samenwerking met een ergotherapeut.

Behandeling

De behandeling bij de oefentherapeut kan bijvoorbeeld zijn gericht zijn op:
   Beweeglijk houden van de gewrichten
   Verbeteren/behouden van de spierkracht
   Loop- en balanstraining
   Pijnbestrijding
   Ontspanning
   Optimaliseren van de ademhaling
   Verbetering van de conditie
   Verbeteren van houding en beweging
   Bevorderen zelfstandigheid in het dagelijks leven
   Adviezen over hulpmiddelen

Er wordt een oefenschema opgesteld en er worden houdings- en bewegings­adviezen meegegeven, waar je thuis zelf mee aan de slag kan. Op verwijzing van arts of specialist kan de oefentherapeut ook aan huis behandelen.

Vergoeding en verwijzing

MS is opgenomen in de chronische lijst en daarom wordt oefentherapie vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Je hebt wel een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit je aanvullende verzekering, mits je die hebt.