Heup-, knie- en voetklachten
Bukken, tillen, zitten, lopen … we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij je klachten krijgt aan bijvoorbeeld je heup, knieën of voeten. De steeds terugkerende pijn beïnvloedt je dagelijkse leven. Die beperkt je in de activiteiten die je graag wilt ondernemen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor je klachten.
Mogelijke oorzaken
Heupen, knieën en voeten dragen je hele gewicht en worden relatief zwaar belast. Klachten aan gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. Mogelijk worden je klachten veroorzaakt door je houding en manier van bewegen tijdens gewone dagelijkse bezigheden. Overbelasting van spieren, banden en pezen kunnen veel klachten geven. Maar ook artrose, een scheurtje in de meniscus of een slijmbeursontsteking (bursitis) kunnen leiden tot vervelende klachten.
Oefentherapie helpt!
De oefentherapeut is een expert in houding en beweging. De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot je klachten. Een gunstige houding begint vaak met een goede stand van de benen, knieën en voeten ten opzichte van het lichaam. Ook is een goede stand van de heupen en het bekken erg belangrijk voor een optimale houding.
Behandeling op maat
Samen met de oefentherapeut kijk je naar de mogelijke oorzaak van je klachten. Daarna bespreekt de oefentherapeut met jou de mogelijkheden, waarna een individueel behandelplan wordt opgesteld. De oefentherapeut gaat samen met jou aan de slag en door middel van zorgvuldig gekozen oefeningen verbeteren de conditie van je spieren, je balans en de coördinatie.
Revalidatie bij knie- of heupprothese
Ga je gebruik maken van een prothese? Dan kun je het beste al vóór het plaatsen van de prothese starten met oefentherapie. Tijdens de revalidatie wordt aandacht besteed aan:
Bewustwording van de nieuwe prothese,
Versterken van de heup- en beenspieren,
Verbeteren van de mobiliteit van de gewrichten,
Stabilisering van de gewrichten,
Balanstraining,
Looptraining met en (indien mogelijk) zonder krukken,
Trainen dagelijkse houdingen en bewegingen.
Geen verwijzing nodig
Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.
Vergoeding door zorgverzekering
Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.