Moeite met lopen door heupklachten

Behandeling van klachten aan heup, knie en/of voet

Heup-, knie- en voetklachten

Bukken, tillen, zitten, lopen … we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij u klachten krijgt aan bijvoorbeeld uw heup, knieën of voeten. De steeds terugkerende pijn beïnvloedt uw dagelijkse leven. Die beperkt u in de activiteiten die u graag wilt ondernemen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.

Mogelijke oorzaken

Heupen, knieën en voeten dragen uw hele gewicht en worden relatief zwaar belast. Klachten aan gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sport­blessures of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. Mogelijk worden uw klachten veroorzaakt door uw houding en manier van bewegen tijdens gewone dagelijkse bezigheden. Overbelasting van spieren, banden en pezen kunnen veel klachten geven. Maar ook artrose, een scheurtje in de meniscus of een slijmbeurs­ontsteking (bursitis) kunnen leiden tot vervelende klachten.

Oefentherapie helpt!

De oefentherapeut is een expert in houding en beweging. De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Een gunstige houding begint vaak met een goede stand van de benen, knieën en voeten ten opzichte van het lichaam. Ook is een goede stand van de heupen en het bekken erg belangrijk voor een optimale houding.

Behandeling op maat

Samen met de oefentherapeut kijkt u naar de mogelijke oorzaak van uw klachten. Daarna bespreekt de oefentherapeut met u de mogelijkheden, waarna een individueel behandelplan wordt opgesteld. De oefentherapeut gaat samen met u aan de slag en door middel van zorgvuldig gekozen oefeningen verbeteren de conditie van uw spieren, uw balans en de coördinatie.

Revalidatie bij knie- of heupprothese

Gaat u gebruik maken van een prothese? Dan kunt u het beste al voor het plaatsen van de prothese starten met oefentherapie. Tijdens de revalidatie wordt aandacht besteed aan:
   Bewustwording van de nieuwe prothese,
   Versterken van de heup- en beenspieren,
   Verbeteren van de mobiliteit van de gewrichten,
   Stabilisering van de gewrichten,
   Balanstraining,
   Looptraining met en (indien mogelijk) zonder krukken,
   Trainen dagelijkse houdingen en bewegingen.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan u naar de oefentherapeut verwijzen. Maar u kunt ook direct –zonder verwijzing– bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende pakket; informeer bij uw zorgverzekeraar of raadpleeg uw polis.