Langdurig gebruik van gadgets leidt tot klachten

Oefentherapie bij tabletnek of gameboyrug

Tabletnek & Gameboyrug

Steeds meer kinderen krijgen last van hoofdpijn of pijn aan de nek, schouders en rug. De grootste boosdoeners zijn de tablet en smartphone. Bovendien brengen kinderen vele uren per dag zittend door, vaak in een kromgebogen houding. Oefentherapie helpt bij het verminderen van de klachten en verbeteren van de (zit)houding van je kind.

Hoe ontstaan klachten?

Vanaf jonge leeftijd brengen kinderen de dag zittend door in een verkeerde houding, ook op school. Ze zitten scheef of onderuit­gezakt met hun hoofd naar voren gebogen tijdens het schrijven of het gebruik van tablet of smartphone. Dit heeft een grote impact op de nekspieren. Een hoofd wat normaal 5 kilogram weegt, weegt met de kin op de borst wel 27 kilogram. De nekspieren zijn erg kwetsbaar en kunnen dit gewicht niet dragen. Hierdoor ontstaan er lichamelijke klachten, zoals pijn in de nek, schouders, lage rug en hoofdpijn. Uiteindelijk kan het leiden tot vroege slijtage aan de wervels en zelfs eindigen met een kromgebogen, vergroeide wervelkolom. Bovendien verstoren pijnklachten de concentratie van het kind.

Oefentherapie helpt!

Oefentherapeuten zijn experts in houding en beweging. Tijdens de behandeling wordt spelenderwijs gewerkt aan vermindering van de pijnklachten. Kinderen krijgen stap voor stap de juiste lichaams­houding aangeleerd. Soms is een verkeerde houding het gevolg van te weinig spierkracht van de rugspieren. In dat geval wordt er getraind middels een paar kleine spier­versterkende oefeningen. Daarnaast krijgen kinderen en ouders praktische tips mee. Zo is het bijvoorbeeld al stukken beter om liggend op de buik met de tablet of smartphone te spelen.

Preventieve houdingstraining

We helpen je kind graag als er reeds klachten zijn ontstaan. Voorkomen is echter beter dan genezen. Heb je het vermoeden dat je kind een verkeerde houding heeft en je wilt klachten voorkomen voor het te laat is? Met een houdings­training helpen wij je kind bewuster te worden van de eigen lichaams­houding en (spelenderwijs) een gezondere houding aan te nemen in het dagelijkse leven.

Geen verwijzing nodig

Je huisarts of medisch specialist kan je kind verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing met je kind bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Kinderen en jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 18 behandelingen oefentherapie volledig vergoed uit de basisverzekering.